Namanya mungkin tidak begitu dikenali di
Malaysia, namun beliau cukup terkenal di luar negara sebagai seorang Chef.
Sikap putus asa tidak pernah tercatat dalam kamus hidupnya. Beliau sentiasa
mencari ruang dan peluang dalam membina kerjayanya sebagai seorang Chef
sehingga mengecapi kejayaan seperti hari ini. Itulah dia Chef Johan Bin Sinam
yang berasal dari daerah Kudat Sabah. Beliau dilahirkan pada tahun 1956 dan
berketurunan Rungus.
Anak jati Sabah ini memulakan langkah kanan
dengan berkerja di Kudat Golf dan Marina Resort yang merupakan sebahagian saksi
permulaan episop kerjayanya. Perlahan-lahan, beliau mula mencipta nama dan
tidak menanti peluang bergolek sebaliknya sentiasa merebut peluang yang
ada.
Penglibatan beliau dalam dunia masakan semakin
terserlah apabila telah diundang untuk menjayakan rancangan ‘Untukmu Wanita’
yang merupakan slot masakan program Radio Televisyen Malaysia (RTM).
Seterusnya, penghijrahan beliau ke Semenanjung Malaysia telah mengembangkan
lagi kerjayanya.
Berkat kegigihannya selama ini, beliau sudah
mampu tersenyum apabila memiliki sebuah syarikat di Kuala Lumpur. Chef Johan
berperanan sebagai penasihat dapur bersama anaknya, Chef Celementino Johan.
Bukan itu sahaja, malah syarikat ini mendapat banyak tawaran sebagai perunding
makanan, penceramah undangan dan penceramah jemputan dalam sektor makanan di
dalam dan luar negara.
Disebabkan itu, beliau telah diberikan
penghargaan oleh Kementerian Pelancongan Malaysia sebagai Selebriti Chef yang
mewakili Malaysia semasa mengadakan promosi makanan dan kebudayaan di luar
negara.
Di kesempatan itu juga, beliau berpeluang
mendekati golongan kenamaan serta kerabat Diraja, antaranya Sultan Mizan Zainal
Abidin dan bekas Perdana Menteri Thailand.
Beliau telah diberi kepercayaan menyediakan
makanan untuk golongan kenamaan dan pembesar negara. Ini bukanlah satu tugas
yang mudah dan bukan calang-calang orang diberikan peluang sebegini. Peluang
untuk menyediakan makanan untuk pembesar dan Sultan boleh dikatakan satu dalam
seribu. Baginya, bukan semua orang boleh mendapat peluang seumpama itu dan ia
merupakan satu penghormatan yang besar bagi seseorang individu itu.
Pengalaman Chef Johan dalam penyediaan makanan
menjadikan beliau semakin kaya dengan ilmu masakan, resepi dan menu serta
banyak lagi. Walaupun jadual kerjayanya yang cukup padat, beliau masih sempat
meluangkan masa untuk menghasilkan beberapa buah buku resepi. ‘Hidangan Makanan
Laut’ merupakan buku hasil karyanya yang pertama. Buku ini memuatkan 48 jenis
masakan laut seperti udang, sotong, kerang, ketam dan ikan. Dengan adanya buku ini, bakat dan ilmu yang beliau miliki akan tidak
hilang begitu sahaja malah dapat dimanfaatkan oleh generasi yang akan
datang.
Walaupun popularitinya tidak sehebat chef lain
seperti Chef Wan yang begitu terkenal di negara ini, namun beliau cukup bangga
kerana dikenali di luar negara sebagai anak jati Malaysia. Di kalangan petugas
kedutaan pula, beliau lebih dikenali sebagai ‘Chef Raja’.
Beliau bukan sahaja mempromosikan makanan
semata-mata bahkan turut mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan
yang terbaik di mata dunia. Baru-baru ini beliau telah terpilih untuk mewakili
Malaysia dalam Festival Du Livre Culinaire yang berlangsung di Paris,
Perancis.
Penglibatan Chef Johan dalam bidang masakan nyata
tidak sia-sia kerana beliau telah pun mengangkat nama Malaysia di seluruh
dunia. Jasa dan sumbangan beliau wajar dicontohi oleh generasi kini mahupun
yang akan datang. Sememangnya, tidak ada yang mustahil untuk dikecapi dalam
hidup ini seandainya punya minat dan usaha bak kata pepatah, ‘hendak seribu
daya, tak hendak seribu dalih.’
-Utusan Borneo, 30 mac 2012-
nice chef
ReplyDelete